Tüpraş
1983’te kurulan Tüpraş; Kocaeli, İzmir, Kırıkkale ve Batman’da yer alan 4 rafinerisi ile yılda 28,1 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahiptir. Tüpraş; LPG, nafta, benzin, jet yakıtı, gaz yağı, motorin, kalorifer yakıtı, fuel oil, bitüm vb. petrol türevlerini üretir. Yarattığı katma değer ve toplam geliriyle Türkiye’nin en büyük sanayi şirketi konumundadır. Avrupa’nın 7’nci büyük rafineri şirketi olan Tüpraş, sahip olduğu ortalama 9,5 Nelson kompleksite endeksi ile Akdeniz’in en yüksek kompleksiteye sahip rafineri şirketleri arasındadır.
Vizyonumuz: Petrol sektöründe performansına özenilen, çevre ve yaşam değerlerine saygılı öncü bir şirket olmaktır.
Misyonumuz: Yenilikçi uygulamalarla sektörümüzü yönlendirmek ve ülkenin petrol ürünleri ihtiyacını karşılamaktır.
Tüpraş, geleceğin enerji aktörleri arasında yerini almaya odaklanmıştır.
Yeni sanayi devriminin öncülüğünü yapmayı hedefleyen Tüpraş, hızlı, esnek, yenilikçi ve müşteri odaklı tutumuyla öncü rafineri deneyimini ticaret ve lojistik gibi diğer yer aldığı sektörlere de taşımaktadır. Tüpraş, en ileri teknolojileri uygulayarak sektörden olumlu yönde ayrışmayı hedeflemekte, enerji sektöründeki büyük dönüşümün bilincinde olarak geleceğin enerji aktörleri arasında yer almaya odaklanmaktadır.
2018 yılında Tüpraş, operasyonel etkinliğini uluslararası entegrasyon ile daha da güçlendirmek adına Londra’da Ticaret Ofisi kurmaya karar vermiş; sektörün önde gelen oyuncularını bünyesine katarak ikmal ve satış zincirinden ilave katma değer sağlayacağı somut stratejik adımlar atmıştır. Yenilenebilir enerji alanında ise, kendi rafinerilerinin enerji ihtiyacının karşılanmasını önceliklendirerek, enerji maliyetlerini düşürmeyi, karbon ayak izini azaltmayı amaçlamaktadır.
Tüpraş, 2018’de sürdürdüğü dijital dönüşüm çalışmalarıyla; iş yaşamını değiştirecek dönüşümlerden rafineri süreçlerini etkileyen Endüstri 4.0 konseptlerine kadar geniş yelpazede projeleri hayata geçirmeye başlamıştır. 2018 yılında ODTÜ ve İTÜ Teknokentleri’nde Veri Analitiği Merkezi açan Tüpraş, üretim ve ticari faaliyetlerinden topladığı yüksek miktardaki veriye, makine öğrenmesi ve yapay zekâ algoritmaları ile değer katmayı amaçlamaktadır.